Pynarello

Zondag 6 oktober 2024
20:00 uur

Stadhuis Oudewater

Muzikale avonturiers met een onconventionele benadering van klassieke muziek

Prijs: € 20,00. In combinatie met het concert van Wishful Singing: € 30,00

Programma

  • Ludwig van Beethoven
    Strijkkwartet nr 11 ‘Serioso’ in een arrangement van Pynarello voor strijkorkest

  • Thomas Beijer
    A lock without a key
    Met Isabel Pronk, mezzosopraan

  • Jeffrey Bruinsma
    Milk it Punk Suite

Het programma wordt mondeling toegelicht tijdens het concert.

Musici

  • Pynarello

    met medewerking van Isabel Pronk, mezzosopraan

     

Pynarello

Een collectief van muzikale avonturiers gesneden uit flexibel schuimrubber. Wij hebben een missie! Wij geloven dat klassieke muziek avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek benaderd kan worden. Zekerheden worden losgelaten en statige conventies worden omvergegooid. Heilige noten van het altaar geveegd, van stof en mufheid ontdaan. Eigenwijs en eigengereid geven we muziek die ooit nieuw en baanbrekend was, zijn kracht en impact terug. Door die glanzend opgepoetst te mengen met noten van nu. Met nieuwe muziek en arrangementen brengen we de oude meesterwerken naar het publiek van vandaag.

Klassieke muziek hoort thuis ín de wereld. In het hier en nu, samen met jazz, rock, pop, rap, elektronische muziek en muziek uit andere culturen. In concertzalen en ook ver daarbuiten! Pynarello heeft geen vaste traditionele bezetting en verschijnt in vele vormen. Het collectief bestaat uit een kern toegewijde PYNARELLI. Een kleurrijke veranderlijke wolk daaromheen zorgt voor frisse blikken die met een ander perspectief naar dezelfde onderwerpen kijken.

Uit het juryrapport van VSCD bij toekenning van De Ovatie:

“Uit het hoofd zonder dirigent spelen is spectaculair voor het publiek, maar razend moeilijk voor de musici. Vaak is dat als je je ogen dicht doet ook te horen, maar bij deze productie niet. Wie afgelopen seizoen een van de uitvoeringen bezocht, weet: ze speelden strakker en dynamischer dan ooit. Met opperste concentratie weten ze elkaar telkens te vinden. Ze vertrouwen elkaar blindelings.”

“…een bonte verzameling musici waar het spelplezier van afspat.”

Volkskrant (2024):

“Bij een concert merk je meteen dat de dynamiek anders is, alleen al doordat de lessenaar als fysiek obstakel ontbreekt. Het publiek pikt meteen op dat wij ons durven over te geven aan de muziek.’’

 

Isabel Pronk

Isabel Pronk is mezzosopraan, actrice en theatermaker. Met haar warme stem en overtuigend tekstbegrip verovert ze de harten van het publiek. Door haar achtergrond als zowel klassiek musicus als theatermaker zingt ze breed repertoire en deinst niet terug voor spannende crossover projecten. Haar eerste voorstelling (een korte feministische tango opera) viel bij verschillende festivals in de prijzen. Aankomend seizoen speelt ze haar eigen solo tournee door Nederland als finalist van Dutch Classical Talent.